De Viermarken, Enschede
Zorgboerderij 'Passiflorahoeve', Harskamp
An 't Haog, Rijkevoort De Walsert
Boerderij Gouda, Gouda
Kwekerij 'De Sleutelbloem'., Noorden
Zorgboerderij 'De Ruimte', Dalfsen

Landelijke open dag trekt 40.000 bezoekers

Zaterdag 23 juni heette een record aantal zorgboerderijen het publiek welkom. Maar liefst 180 zorgboeren en –boerinnen leidden jong en oud rond op hun erf om te laten zien wat landbouw & zorg zo uniek maakt. Er viel af en toe een buitje op de landelijke open dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Ongeveer 40.000 mensen namen die dag een kijkje op een zorgboerderij.
 
De meeste zorgboerderijen kregen tussen de 100 en 250 bezoekers op hun erf, maar er waren ook bedrijven waarop duizend of meer belangstellenden afkwamen. Veelal deelnemers (de zogenaamde hulpboeren), familieleden en dorpsgenoten bezochten de zorgboerderij. Bij de helft van de  agrarische zorgbedrijven kwamen (toekomstige) zorgboeren op bezoek om eens te kijken bij hun collega. Een van de doelen van de landelijke open dag is dat mensen eens kunnen proeven of een zorgboerderij iets voor hun is. En dit is gelukt: op 70% van de zorgboerderijen kwamen mensen die een plek zochten op de boerderij een kijkje nemen.  Het steunpunt had alle MEE’s, de verwijzingsorganisatie voor cliënten, aangeschreven om posters op te hangen. Ook hebben diverse bladen van de zorgsector aandacht besteed aan de open dag. De zorgboeren zelf hebben eveneens hun best gedaan om mensen uit de zorg uit te nodigen; op de helft van de zorgboerderijen waren vertegenwoordigers van zorginstellingen aanwezig.
 
Er was genoeg te doen tijdens de landelijke open dag. Bijna alle zorgboerderijen gaven rondleidingen, organiseerden kinderactiviteiten en zorgden voor een hapje en een drankje. Op enkele zorgboerderijen vonden zelfs proeverijen plaats, waarbij het publiek kennismaakte met zelfgemaakte boerenproducten. De helft van de zorgboerderijen vermaakte de bezoekers met het knuffelen van dieren of pony rijden. Ook de boerenkar of een ritje op de trekker waren populair. Op een derde van de zorgboerderijen was een tentoonstelling, presentatie of film te bekijken. Enkele bedrijven hadden zelfs aan de  sportieve bezoeker gedacht;  7% van de zorgboerderijen  had een tocht uitgestippeld speciaal voor de open dag.
 
De landelijke open dag heeft veel aandacht in de media gekregen. Meer dan 90% van de zorgboerderijen heeft in de krant gestaan of is op de radio geweest voor de open dag.  De sector landbouw & zorg is met het  landelijk evenement goed  in het zonnetje gezet. Het steunpunt wil alle deelnemende zorgboerderijen bedanken voor hun inzet en tijd, waardoor de landelijk open dag dit jaar weer een succes te noemen is. De nieuwe datum voor de open dag in 2008 kunt u al noteren in de agenda: zaterdag 21 juni. Hopelijk tot dan!

<<< terug