De Viermarken, Enschede
Zorgboerderij 'Passiflorahoeve', Harskamp
An 't Haog, Rijkevoort De Walsert
Boerderij Gouda, Gouda
Kwekerij 'De Sleutelbloem'., Noorden
Zorgboerderij 'De Ruimte', Dalfsen

Verslag landelijke open dag

De landelijke open dag ligt inmiddels al weer achter ons. Maar liefst 164 mensen stelden hun zorgboerderij open voor het publiek. Een grandioos aantal!
 
Het steunpunt heeft na afloop van de open dag een vragenlijst rondgestuurd, waar 75 zorgboerderijen op hebben gereageerd. Gemiddeld kwamen er 225 bezoekers per bedrijf een kijkje nemen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat zij potentiële deelnemers hebben ontmoet. Een kwart van de bezoekers waren beleidsmedewerkers, o.a. van gemeenten en scholen. Verder waren veel deelnemers met hun vrienden en familie aanwezig. Vaak kwam ook de buurt even op bezoek.
 
Aan activiteiten was er op de open dag geen gebrek. Dit jaar zijn er weer allerlei leuke programma’s gemaakt door de zorgboerderijen. Een grote meerderheid van de zorgboerderijen zorgde ook voor de inwendige mens. Van een terras met koffie en thee tot aan een heuse proeverij met eigen producten. Meer dan de helft van de bedrijven heeft rondleidingen gegeven, al dan niet door de hulpboeren zelf verzorgd. Ook organiseerde 20 procent van de boerenbedrijven een tocht met paard en wagen.  Bij eenzelfde aantal werden oude ambachten uitgevoerd op het erf, zoals schapen scheren of manden vlechten. Bij eenderde van de zorgboerderijen was in het programma ook aan de kinderen gedacht. Kinderen konden zich o.a. vermaken op een luchtkussen of zich laten schminken. De activiteiten met dieren waren populair. Pony rijden, knuffelen met konijntjes of kalfjes aaien, kon bij één op de vijf zorgboerderijen. Een kwart van de bedrijven presenteerden hun zorgboerderij door middel van een film of een fototentoonstelling.  Voor de open dag werkten circa 28 procent van de zorgboerderijen samen, bijvoorbeeld door een gezamenlijke fiets- of speurtocht. Soms kwamen de zorgboerderijen samen op één bedrijf om zich te presenteren aan het publiek.
 
De media wist de zorgboerderijen voor de open dag goed te vinden. Naast de nodige landelijke persaandacht (o.a. Trouw, Telegraaf, Algemeen Dagblad en Hart van Nederland) wisten nagenoeg alle zorgboerderijen hun open dag bij de regionale en lokale pers onder de aandacht te brengen. Een mooi resultaat!
 
De medewerkers van het steunpunt willen graag iedereen bedanken voor hun inzet rond de open dag. Er kan worden teruggekeken op een mooi aantal bezoekers, veel publiciteit en leuke activiteiten!

<<< terug