Zorgtuinderij Buitenkans, Hillegom
Zorgboerderij 'Westbroek', 't Harde
Stichting Elivagar, Roggel en Neer
An 't Haog, Rijkevoort De Walsert
Zorgboerderij 'Passiflorahoeve', Harskamp
Ruimzicht, Scherpenzeel
2. Hoe ben ik als zorgboer een goede werkgever?

Hoe ben ik als zorgboer een goede werkgever? Met die vraag houden zorgboeren zich sinds begin dit jaar bezig in netwerkverband onder begeleiding van ZLTO-adviseur Frank van Helvert. Maandag 28 oktober jl. was de slotbijeenkomst.

“Gedurende meerdere bijeenkomsten hebben de zorgboeren zich verdiept in coachend leidinggeven en goed werkgeverschap”, vertelt Frank van Helvert van ZLTO over de opzet van het netwerk. “Zo hebben we communicatiestijlen onder de loep genomen. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren om te communiceren. Maar hoe communiceer je als je buiten je eigen comfortzone treedt en een andere gesprekstechniek dient toe te passen die van nature wat minder bij je past? Daarmee hebben we geoefend.”

Daarnaast heeft het netwerk in de zomer een kijkje genomen bij een werkgever uit een geheel andere sector, namelijk de elektrotechniek. Volgens van Helvert worden verschillen in leidinggeven dan duidelijk zichtbaar. “Je ziet bijvoorbeeld dat men in die sector geneigd is om personeelsbeleid te overorganiseren. Zo’n aanpak past wat minder bij zorgboeren. Die willen het uiteraard wel goed geregeld hebben, maar ze stellen wat bewegingsruimte en flexibiliteit op prijs.”
 
De slotbijeenkomst ging op 28 oktober over teambuilding en de harde kant van personeelsmanagement. Zoals lastige gesprekken, beoordelingen, personeelsdossiers, verzuim, contracten, ontslag. Taaie kost? „Nee, juist niet", zegt Frank van Helvert. „Praktijkvoorbeelden maakte de bijeenkomst geheel van toepassing op zorgboerderijen. De ondernemers realiseren zich dat dit zakelijke aspect ook bij werkgeverschap hoort. Ze deinzen er niet voor terug."
 
Zijn laatste tip aan de ondernemers uit het netwerk? “Ondernemers hebben een heldere visie op het eigen bedrijf. Maar dat wil niet zeggen dat medewerkers deze visie ook kennen. Laat dus geen gelegenheid onbenut om te vertellen waar je zorgboerderij voor staat.”
 
Tool Leidinggeven en communiceren
De ondernemers uit het netwerk hebben zich verdiept in coachend leidinggeven. Het valt niet altijd mee om op de juiste manier te communiceren met je personeel. Soms zijn er botsende karakters die bijvoorbeeld onrust veroorzaken of voor ruis zorgen. Weet je zelf wat voor type karakter je als ondernemer bent? En weet je welk type je werknemer is? Hoe ga je hiermee om? In de door het netwerk ontwikkelde tool kun je op een snelle manier je eigen valkuilen zien (en herkennen) en hoe zien hoe je om kunt gaan met andere karakters.

Je hebt Adobe Reader nodig om de interactieve tool optimaal te kunnen gebruiken. Zonder dit systeem is de tool nog steeds in te zien, maar werken de functionaliteiten niet.
 
Voor meer informatie klik hier.
 

« terug