Werkproject Metgezel, Eenigenburg
Erve Meyerinkbroek, Haaksbergen
Dagactiviteitenboerderij 'Hoogkamer', Koudekerk a/d Rijn
Boerderij Gouda, Gouda
Miklath, Enter
Donkhorst, Haghorst

Vragen omtrent landbouw en zorg

In deze rubriek vindt u veelgestelde vragen met de antwoorden daarop. Staat uw vraag er niet tussen? Stuur dan een e-mail naar federatie@landbouwzorg.nl.

OPRICHTEN ZORGBOERDERIJ

Ik wil een zorgboerderij oprichten. Hoe moet ik dit doen?
Het is raadzaam het  ĎHandboek landbouw en zorgí te bestellen bij Federatie Landbouw en Zorg. Hierin vindt u allerhande informatie over het opstarten van een zorgboerderij: van het kiezen van de doelgroep tot het opstellen van de contracten. U vindt het handboek onder [Informatiemateriaal] en dan [Werkmateriaal].

Kan ik ook een adviesgesprek aangaan?
Ja, dat kan. De organisaties die zich hier op richten, vindt u op www.landbouwzorg.nl. Per provincie is een overzicht gegeven van de organisaties die in uw regio actief zijn.

AANMELDEN VAN ZORGBOERDERIJ

Waar kan ik mijn zorgboerderij aanmelden?
Wanneer u een zorgboerderij of een zorgboerderij in oprichting heeft, kunt u zich aanmelden op www.zorgboeren.nl. Surf naar de site en klik op [Contact]. Hier vindt u ook een aanmeldformulier.

ZORGBOERDERIJ ZOEKEN

Waar kan ik zorgboerderijen vinden?
Op www.zorgboeren.nl vindt u een overzicht van bijna 700 zorgboerderijen. Op deze site kunnen zorgboeren hun bedrijf en activiteiten presenteren.

Hoe maak ik een selectie op de site zorgboeren.nl?
Op de website www.zorgboeren.nl gaat u naar [Zorgboerderij zoeken]. Kies vervolgens de provincie waarin u op zoek bent naar een zorgboerderij. Aan de rechterzijde ziet u een gedeelte waar u specifieke gegevens kunt invoeren om een selectie te maken in het aanbod van zorgboerderijen in uw provincie. Wanneer u dit gedaan heeft verschijnt in het linkergedeelte uw selectie. Op de geselecteerde zorgboerderijen kunt u klikken waarna u per boerderij kunt bekijken of er nog plaats beschikbaar is onder [De zorg].

ZORGPLAATS ZOEKEN

Mag ik een oproep plaatsen naar zorgvragers/-aanbieders in Vraag en aanbod?
Nee, het is niet de bedoeling dat u zorgvragers/-aanbieders zoekt in Vraag en aanbod op zorgboeren.nl. Het onderdeel vraag en aanbod is speciaal bedoeld voor de zorgboeren zelf. Hier worden werk- of stageplaatsen aangeboden of gevraagd. Ook worden materialen, gebouwen of dieren aangeboden of gevraagd.

Waar kan ik zorgplaatsen zoeken?
U kunt zorgplaatsen zoeken op www.zorgboeren.nl onder [Zorgboerderij zoeken]. Voor vraag naar een zorgplaats kunt u per provincie of doelgroep kijken wat er beschikbaar is door op een zorgboerderij te klikken en te kijken onder de kop [De zorg].

VRAAG EN AANBOD

Kan ik vacatures aanbieden of zoeken in landbouw en zorg?
Ja, op de site www.zorgboeren.nl kunt u vacatures aanbieden en/of zoeken in de landbouw en zorg. U kunt dit doen onder [Vraag en aanbod].

Zijn commerciŽle advertenties toegestaan?
Nee, in [Vraag en aanbod] is het niet toegestaan berichten te plaatsen met commerciŽle doeleinden. Wilt u een bericht plaatsen met commerciŽle boodschap, neem dan contact met ons op.

Hoe verwijder ik berichten in Vraag en aanbod?
U kunt zelf berichten op het gedeelte Vraag en Aanbod plaatsen. Uw oude bericht wordt automatisch na enkele maanden verwijderd. U kunt zelf uw oude bericht verwijderen middels de link in het bevestigingsmailtje dat u ontvangt na plaatsing van het bericht op de site.

OPLEIDINGEN OM ZORGBOER TE WORDEN

Welke opleiding kan ik volgen om op een zorgboerderij te kunnen beginnen?
Er zijn geen specifieke eisen om op een zorgboerderij te werken, mits er geen verplegende handelingen bij worden verricht. Wat vaak voorkomt is dat begeleiders een SPW of SPH achtergrond hebben. Verder is er een specifieke zorgboerenopleiding (MBO) op het Groenhorst College in Dronten. Voor meer informatie over de opleiding kun je kijken op www.groenhorstdronten.nl.

Is er een specifieke opleiding nodig om zorgboer te worden?
Nee, het is niet verplicht om een opleiding te volgen om zorgboer te worden. Wel is het zo dat veel mensen die werkzaam zijn op de zorgboerderij een SPW/SPH- achtergrond hebben en affiniteit met de landbouw.

BETALINGEN

Waar vind ik mijn factuur?
U ontvangt uw factuur per e-mail. U kunt ook in uw onderhoudsmodule van zorgboeren.nl/onderhoud uw factuur bekijken. Onderaan de pagina staat dan ook 'factuur, nog niet betaald'. Wanneer u hier op klikt, komt vervolgens uw factuur in beeld. Wanneer u nog vragen heeft, kunt u contact met ons opnemen.

VRAGEN OMTRENT PGB

Wat zijn de regels over het declaren van verleende zorg en PGB?
Naar aanleiding van vragen over de declaratieregels  rondom PGB is een notitie opgesteld waarin e.e.a. wordt beschreven. Klik hier om de notitie te lezen.